czwartek, 27 lutego 2014

Tłusty czwartek na kolorowo!

Staropolskie przysłowie mówi: Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła.
Choć tradycja świętowania w ten dzień istnieje już od czasów starożytnych i była pożegnaniem zimy a przywitaniem wiosny.
Zapusty lub inne zwyczaje świętowania popularne są w wielu krajach Europy oraz Australii i Ameryki, wszędzie tam odbywają się kończące okres karnawału zabawy i ucztowanie, najczęściej na słodko :) 
Około XVI wieku w Polsce pojawił się zwyczaj jedzenia pączków w wersji słodkiej. Wyglądały one nadal nieco inaczej niż obecnie – w środku miały bowiem ukryty mały orzeszek lub migdał. Ten, kto trafił na taki szczęśliwy pączek, miał cieszyć się dostatkiem i powodzeniem.
Podobno idealny pączek jest lekko zapadnięty i ma jasną obwódkę dookoła, co świadczy, że wypiekany był na świeżym oleju...
My proponujemy pączki na kolorowo, na pewno znajdą entuzjastów wśród dorosłych i małych łasuchów.
Mniam!


1 komentarz: